home
user-header

                        
                        
Том-м Ям-м (Сахалыы с переводом)
21 февраля 2017 г., 03:42 в Кулинарный 864

Бүгүн таайдар мииннэрин, Том Ям буһардым. Миин (суп) - мин таптыыр аһылыгым.

Сегодня приготовила тайский суп (миин) Том Ям (читать именно так, с нажимом на мм - прикольно жэ))

Внутри поста рецепт, описание с фото)))

Аллараа хаартыскаҕа түһэрбит буһарар процеспын ааҕыҥ, сэргээҥ, боруобалааҥ!


1. Ингредиеннар:

Чеснок - 5 тиис (зубчиков);
Мас арыыта (Масло растительное) - 2 ст. л.;
Аһыы биэрэс (Перец Чили) - чиэппэрэ; четверть + пакетик аҥара биэрэс бороһуога (полпактика сухого порошка перца острого)
Тэллэй (Грибы (Шампиньоны) - 200 гр.
Биир лимон хаҕа (Цедра 1 лимона) ;
Сахар - 1 ст.л.;
Имбирь (свежий) - 3 см.;
Биир лимон ыгыллыбыт сога (Сок одного лимона) - выжать полностью;
Креветка (очищенные_ - 350 - 450 гр.;
Куурусса миинэ (Бульон куриный) - биир литр.; Биир грудканы буһар (возьми одну грудку)
Сливки 10% - 100 гр

 2. Бульон. Аан маҥнай кууруссаны буһара уурабыт. Этин кырбастаан баран тэптэрэ түһэбит...тууһуубут...

Первым делом варим грудку. Мясо курицы режем на кусочки и доводя до кипения еще немного томим...солим по вкусу

3. Пааста. Ол кэмҥэ пааста оҥоробут: чесногу кырбастаан быыкаатык, аҕыйах сөкүүндэ сковородкаҕа ыһаарылыыбыт, онно биэрэс эбэбит (бороһуогу да, быһыллыбыты да барытын) уонна сойута түһэн баран блендерга кырбастаан ылабыт. (хааһы курдук син-биир буолбат)

В это время жарим на сковородке измельченный чеснок - но очень быстро. Прям секунд десять. Добавляем перец (и сухой, и натуральный). Затем сразу перекручиваем на блендере. Кашицы не будет, будет только измельчение....

 

 4. Пааста. ::) өссө бүтэ илик. Билигин лимону теркаҕа аалан цедратын ылабыт. Ол гынан баран саһархайын эрэ. Маҕанын ни-ни, ылбаппыт)) Эргитэ сылдьан чараастык кыһабыт. Лимону бэйэтин ол цедралаах иһиккэ ыган ылабыт. 3 см. имбири теркалаан - барытын буккуйабыт уонна били чесноктаах биэрэскэ эбэбит. Туустуубут кыратык.

Паста еще не готова. Нужно натереть цедру на терке. Берите только желтую часть. Белую внутренность ни-ни)) Сам лимон выжимаем туда же, в чашу с цедрой. И туда же трем 3 см. имбиря. Потом перемешиваем с чесноком с перцем и на тихом огне тушим. Немного солим.

 

 много народу накормила сковородочка)))

пааста бэлэм? - бэлэм!

5. Тэллэй. ...кыра гына кырбастыыбыт уонна эмиэ сковородкаҕа атаарабыт.

Грибы измельчаем и жарим.

 

 6. Креветка. Буспут куурусса бульонугар ыраастаммыт креветканы, паастаны кутан баран тэллэй буһуор дылы тэптэрэбит, онтон тэллэйи эбэн баран өссө кыратык (сэттэ мин) буһара түһэбит. Түмүгэр сливкэни кутан, арааран баран өссө уонча мүнүүтэ туруора түһэн баран дьоммутун ыҥырабыт.

В готовый бульон добавляем очищенные креветки и пасту. Варим пока грибы готовятся. Затем добавляем грибы, варим еще минут семь. В конце добавляем сливки и выключаем плитку. Нужно дать постоять минут десять и можно уже звать на ужин...

 

 Олус минньигэс миин буолан таҕыста - аһыыта игин сөрү-сөп! Онон боруобалаан!

супчик получился отменный, мм, не хуже чем в ресторане. Можно, конечно еще добавить экзотические продукты, но вот такой набор ингредиентов в самый раз!

#Сахалыы

  • 21 февраля 2017 г., 09:12
    стрела81   Пожаловаться

    Биирдэ даҕаны иһэн көрө иликпин итинник миини. )🏻 Максимум на что я способна , это - грибной суп- пюре.

    • Автор
      21 февраля 2017 г., 09:58
      Руфь   Пожаловаться

      стрела81, ::) минньигэс баайы буолар. Аьыы... ресторанна сиэн баран боруобалыахпын ба5арбытым ыраатта. Эн сахалыы суруйбатын дуу?

      • 21 февраля 2017 г., 10:13
        стрела81   Пожаловаться

        Руфь, суруйбатым ди. Соло да суох курдук.

        • Автор
          21 февраля 2017 г., 10:22
          Руфь   Пожаловаться

          стрела81, ити бырааһынньык иннинэ наваливайся гынар курдук дии. ми киэһээ-түүн эрэ бириэмэ буллум... бүгүн аны лекция ааҕабын))...

          корпоратив саҕалаатым... күүтэбин доҕор)))

  • 21 февраля 2017 г., 09:23
    tatko   Пожаловаться

    Руфь - красотка!

    • Автор
      21 февраля 2017 г., 09:59
      Руфь   Пожаловаться

      tatko, махтал! Приятно... Фотографии может не очень... Но, зато супчик был классный

  • 21 февраля 2017 г., 10:00
    Kira.ru   Пожаловаться

    Слов нет, одни слюнки)))

    • Автор
      21 февраля 2017 г., 10:02
      Руфь   Пожаловаться

      Kira.ru, Инигавари::) .... Теперь этот супчик будет у меня в меню ... Хорошо, здесь креветки не сильно дорого))) надо скоро повторить

  • 21 февраля 2017 г., 10:49
    Сур Бере   Пожаловаться

    Ымм, аччыктаабыт эбиппин :))

Чтобы оставить комментарий, вам нужно авторизоваться
с помощью аккаунта в соц.сети
Включите премодерацию комментариев
Все комментарии к этому посту будут опубликованы только после вашего подтверждения. Подробнее о премодерации