home
community-header

                    
                    
Саха лэппиэскэтэ (на як.яз "Якутская лепешка". с пер.)
Руфь 28 февраля 2017 г., 02:16 в Кулинарный 4148

Бүгүн саха лэппиэскэтин хайдах буһарары кэпсиэм.. Ийэм субуотаҕа дьэ долгуйан туран оҥордо, мин хаартыскаҕа түһэрдим))

Сегодня рецепт с фото - приготовление якутской лепешки. Мама готовила, я фотографировала)))


Кэнники кэмҥэ доруоһата суох килиэби сиир быдан туһалаах диэммин, ийэм субуота аайы орсунуой бурдугунан лэппиэскэ астыыр буолла. Онон, бүгүн доҕоттоор, рецепт бэлэмнээтим. Бэйэтэ эмиэ ымпык-чымпык бөҕөтө..орсунуой бурдук, үс сымыыт, үүт, туус, суода...

Мука, сразу скажу - ржаная. Сейчас у меня идея фикс - не есть хлеб на дрожжах... вот мама и готовит каждую субботу ржаную лепешку. Ржаная мука - двадцать пять рублей, три яйца, молоко, соль и немного соды.

 Бастатан туран, үүтү - лиитр аҥаарын кутан ылаҕыт. Онно үс сымыыты алдьатан булкуйаҕыыт)

Во-первых, поллитра молока и три яйца тщательно замешиваем.

Дьэ билигин туус быыкаатык, уонна кыра сода кутан булкуйабыт. Онтон тута бурдукпутун кыралаан эбэбит уонна булкуйабыт

Немного соли и соды добавляем и перемешиваем. Потом добавляем муку и опять замешиваем

 Тиэстэ наһаа кытаанах буолуо суохтаах

Тесто не должно стать крутым

 Кыратык бурдугу остуолга кутан баран, онно тиэстэбит аҥаарын кутан ылабыт. Кытаатыннара сатаабаппыт, онон тута бурдукка суулаан баран, бурдугун тэбии түһэн баран эрдэ бэлэмнээбит арыылаах противеньҥа аҥаарыгар уурабыт.

Немного посыпаем муку на стол - туда выкладываем половину теста. Крутое тесто не наша цель, поэтому немного обваляв тесто, положим в заранее приготовленный противень с маслом.

 

 

 Лэппиэскэбитин арыынан сыбаан, форма оҥоробут. Онтон иккис чааһын эмиэ ити курдук оҥорон кутабыт.

Смазывая тесто маслом формируем его. Так и вторую половину выкладываем в противень...

 

 Духовкаҕа угуохпут иннинэ бииккэнэн хайаҕас оҥортуубут.

 Делаем вилкой дырочки.

Сүүрбэччэ мүнүүтэ сөп буолар. Эрээри духокаттан тутулуктаах.. Отучча игин буолун сөп. Бүүттэ! Арыылыы-арыылыы эбэтэр күөрчэҕи кытта дуу эбэтэр сүөгэйи кытта миннигэстик сиэҥ!

В нашей духовке двадцати минут хватает... но можно и все тридцать... смотря какая духовка)))... все! лепешка готова...из серии полезная пища" - наверно)))

белое- это пенящееся масло растительное)) с пылу с жару))

 минньигэстик аһааҥ!!

прияного аппетита!!!

#Сахалыы

Избранное
Чтобы оставить комментарий, вам нужно авторизоваться
с помощью аккаунта в соц.сети
Включите премодерацию комментариев
Все комментарии к этому посту будут опубликованы только после вашего подтверждения. Подробнее о премодерации