home
user-header

                        
                        
Куосканы таптыыр дьоҥҥо ананар таһаарыы
30 ноября 2016 г., 13:57 в САХА ЭЙГЭТЭ 393

 

 

Куоскалар 90% токсоплазма (Toxoplasma gondii) диэн паразиттаахтар. Ол куоска тас көстүүтүттэн биллибэт. Паразит куоскаттан киһиэхэ чэпчэкитик бэриллэр. Үксүн оҕо кыра эрдэҕинэ паразитынан сутуллар. Температураланар, хотуолуур, аһаабат буолар. Ол кэннэ “үтүөрэр“. Ол эрэн токсоплазма оҕо организмын иһиттэн тахсыбакка хаалар, өлбөт. Тиһэх уһугар киһи мэйиитигэр тиийэн онно олохсуйар. Маннык ыалдьыбыт дьон куосканы аһара таптыыр, куосканы кууһа, сыллыы-убуруу сылдьар буолан хаалаллар - бу аата токсоплазма мэйиигэ тиийэн, онно олохсуйан хаһаайынын (киһини) салайар кыахтанар. Мэйиитигэр токсоплазмалаах киһи кэмиттэн кэмигэр ыалдьар (хроническай токсоплазмоз), настарыанньата күҥҥэ сүүстэ уларыйар буолар. Мэйиилэрэ эргийэр, төбөлөрө ыалдьар, былчыҥнара тардар уо.д.а. Ол эбэтэр токсоплазма киин ньиэрбэ систематыгар (центральная нервная система) киирэн мэйии клеткаларынан аһалыктанар. Бу ыарыы киһи олоҕун биллэр кылгатар, олох хаачыстыбатын түһэрэр, сэрэхтээх ыарыыларга тиэрдэр. Аныгы медицина токсоплазмоһу ситэ эмтээбэт, Саха сиригэр медицина сайдыбатаҕын билинэн туран, биһиэхэ токсоплазманы эмтиир быраас суоҕа буолуо дии саныыбын. Токсоплазма уонунан сылларга өлбөт, ардыгар киһи олоҕун тухары хаалар. 


 

 

Бу мин фантазиям да, айан суруйуум да буолбатах, бу - медицина чахчылара. Хат дьахтар оҕото куотуон, оҕото ситэ сайдыбатах буолуон сөп. Ол иһин дьиэтигэр куоска суох буолуохтаах. Кыра оҕолоох дьон куосканы иитэр буоллаххытына толкуйданыҥ. Өскө санааҕыт куруук түһэ, туохтан да хомойоргутун билбэт буоллаххытына, төбөҕүн кэмиттэн-кэмигэр ыалдьар, мэйиигит эргийэр (Вегето-сосудистай дистония көстүүлэрэ) буоллаҕына - толкуйданыҥ, баҕар ыарыыгыт биричиинэтэ - бэйэлээх-бэйэҕит куоскаҕыт буолуон сөп. 

 

Нравится
  • 30 ноября 2016 г., 14:40

    Кошатницалар хомойдулар

     
  • 30 ноября 2016 г., 14:49

    с самого начала был против от кошек и собак никого не содержу. сопко эттигит насчет токсоплазмозов. туохха да наадата суох живностар. кинилэри корогун харайагын взамен эйиигин ыарыыннан подароктыыллар. наадалаах этэ.

     
    • 30 ноября 2016 г., 15:23

      egtomz, ыт туһунан тугу да этэр кыаҕым суох бакаа. билиим тиийбэт. ол эрэн ыт токсоплазма переносчига буолбатаҕынан даҕаны куоскатааҕар ордук курдук. Кыыл аата кыыл, дьиэҕэ олороро табыллыбат, таһырдьа сытыахтаах. Уопсайынан хаһаайыттар эппиэтинэстээх соҕустук сыһыаннаһыахтаахтар.

       
      Автор
      • 30 ноября 2016 г., 15:36

        Alaas_uola, получается токсоплазма попадает в мозг и дает сигнал чтоб побольше любили кошек и она сама не зная того увеличивает кол-во кошек. умный паразит наподобие гипноза. пин дэс на. аддьахай паразиттар эбит.

         
  • 30 ноября 2016 г., 15:33

    хайдах да лахсыйыҥ - куоскабын бырахпаппын

     
    • 30 ноября 2016 г., 15:35

      Николай2017, дьэ бу, киһи да сонньуйар. ким даҕаны бырах диэн суруйбатаҕа :)

       
      Автор
    • 30 ноября 2016 г., 15:47

      Николай2017, квартирага сытар куоска риск заражения минимальны буоллага. а вот бродячие кошки некоторые полюбак. так что куосканы наьаа собулуур дьону у которых много кошек знайте токсоплазмы у них в мозгу стали заложниками умных паразитов.

       
  • 30 ноября 2016 г., 21:28

    в человеке все они есть они содержатся в слюне в носоглотке и во всех выделениях, просто здоровый организм их удерживает, а болеют дети чаще потому что иммунитет слабее, и чаще болеют люди которые едят полусырое мясо стейки бифшекс с кровью поэтому в западных странах развитее эта напасть, а у нас кошка может заразиться только от больной мышки или же не кормите кошку сырым мясом неизвестно откудава происхождения, напоследок если есть истерия сдайте кровь на токсоплазму там все покажет  получите уколы и вуаля. так что не надо нагнетать обстановку

     
    • 1 декабря 2016 г., 00:06

      Ketlin, никто не нагтетает обстановку, да и никто не говорит что надо избавляться от кошек. Вот были у нас предки, самые здоровые, спокойные, сильные духом, а сейчас что? У каждого второго нервные болезни, гипертония и гипотония, бронхит и гастрит, и.т.д. Причин много, и токсоплазмоз одна из них. Этот пост - пища для размышления. Да и от полусырого мяса токсоплазмозом не болеют, вы сначала хоть различайте паразитов.

       
      Автор
      • 4 декабря 2016 г., 14:35

        Alaas_uola, так болезни потому что диагностика хоть и не 100%, го явно лучше чем в те времена. Раньше люди просто болели и умирали. Детская смертность на высоком уровне и тд. Условия жизни были другие. Выживали сильнейшие.

         
        • 4 декабря 2016 г., 14:40

          Para_bellum, это миф чувак, что раньше люди больнее были

           
          Автор
          • 4 декабря 2016 г., 14:50

            Alaas_uola, может быть, но только подтвердить что это миф никто не может) одни догадки да предположения.

             
      • 4 декабря 2016 г., 14:40

        Alaas_uola, и ещё от полусырого мяса как раз так и болеют потому как если проще говоря заражённая кошка нагадит в траву, а скот съест эту траву, то произойдёт заражение. Токосплазмоз практически безобиден для взрослых, но очень опасен для беременных. Если у женщины не было кошек, то ей лучше и не подходить к кошкам во время беременности и без разницы домашняя она или нет. Паразит может навредить мозгу, нервной системе плода.

         
  • 1 декабря 2016 г., 09:00

    по телику рассказывали про токсоплазму, в нэшнл джеографик, для человека он не несет ничего плохого, просто человек перестает бояться кошек, плохо для тех у кого слабоумие и начальные стадии шизофрении, тогда они становятся как та тётка кошатница с симпсонов))) окруженные сотней кошек. Для нормального здорового человека ничего плохого.